img

Żywienie dorosłego psa cz.1

Na początku należy wskazać, iż ilość podawanej przez nas karmy zależy od określonej rasy naszego psa, jak i również jego trybu życia oraz kondycji ciała. Wskazuje się również, iż ogólnie należy stosować się do określonych instrukcji podawania danej karmy umieszczonej na określonym opakowaniu, ale jednak musimy pamiętać, iż te informacje to przede wszystkim punkt wyjścia. Przedstawia się, iż każdy pies jest zupełnie inny. Skutkuje to tym, że najważniejszą sprawą jest jednak podawanie karmy w ilości, aby jednocześnie utrzymać szczupłą, ale i również idealną sylwetkę.

Bardzo ważną kwestią są przysmaki dla naszego pupila. Faktem jest, iż każdemu psu należy się w pewnym momencie zasłużony smakołyk, ale jednocześnie musimy być świadomi, że w chwili, gdy podajemy psu przysmaki bądź ciasteczka, powinieneś jednocześnie zmniejszyć wielkość kluczowego posiłku o ich występująca równowartość kaloryczną – ma to na celu uniknięcie przekarmiania.  Ukazuje się zatem, jak wiele można im podawać oraz jak często. Musimy mieć na uwadze, iż przede wszystkim zależy to od wybranego przez nas rodzaju przekąski.

Natomiast w momencie, gdy pies jest na danej diecie zaleconej przez lekarza, a co za tym idzie owe smakołyki są bezapelacyjnie zabronione można użyć porcji dziennej dawki pokarmowej w formie przysmaku, a już na pewno podczas szkolenia. Zasadą jest ograniczenie poszczególnej ilości przysmaków, jak i również ciastek oraz gryzaków do maksimum piętnaście procent dziennego spożycia naszego psa, a co za tym idzie zaledwie dziesięć procent, w chwili, gdy podajemy zdecydowanie  mniejsze, ale jednocześnie tłuste nagrody oparte przede wszystkim na mięsie.

Musimy również pamiętać, że karmienie psa resztkami oraz kąskami ze stołu jest dość mocno odradzane, jednak w wielu sytuacjach trudno jest nam powiedzieć nie. Poza tym w sytuacji, gdy zdecydujemy się się od czasu do czasu mocnemu ulegnięciu, musimy mieć na uwadze, że są to owe pokarmy, których musimy się wystrzegać. Trzeba mieć również na uwadze, że nigdy nie należy podawać surowego mięsa oraz trzeba ograniczać ryzyko groźnego zatrucia pokarmowego przez staranne gotowanie świeżego mięsa, aby jednocześnie zabić wszelkie bakterie patologiczne.

Zobacz również