img

Dlaczego warto karmić psa surowym mięsem?

Dlaczego warto karmić psa surowym mięsem? Zacznijmy od tego, że psy zaliczamy do zwierząt mięsożernych. Od oswojenia psa minęło ponad czternaście tysięcy lat, w stosunku do zmian ewolucyjnych jest to bardzo krótka chwila. Okres ten, jest tak krótki,iż żaden gatunek nie potrafił by zmienić się z mięsożercy w roślinożercę czy wszystkożercę. Oczywiście psy bardzo dobrze adaptują do nowych sposobów żywienia bo z natury posiadają świetny dar lecz pamiętajmy,że ich natura to mięsożerność.

Dla dzikich psowatych oraz psów ich naturalnym pożywieniem są ofiary ,nie tylko w całości ale również i padlina. Do tego typu pożywienia zaliczamy jaja ptaków, pokarm roślinny w niewielkiej ilości, gdyż zawartość przewodu pokarmowego u  ofiary może zawierać zioła, trawy i owoce. Stosując naturalne żywienie jesteśmy świadomi tego co nasz pies zjada. Podając psu karmę suchą czy karmę w puszce, nie jesteśmy do końca w stanie sprawdzić co naprawdę znajduje jest w składzie, gdyż przetworzone składniki są nie do rozpoznania. Warto pamiętać, że do produkcji karm nie koniecznie musi być użyte świeże mięso, częściej stosuje się mięsa suszonego, hydrolizatów białkowych lub mączki mięsnej. Kolejny problem to analiza składu psiej karmy jak białko, tłuszcze, włókno czy też wilgotność, poziom witamin.

W związku z czym zdąża się tak, że po zsumowaniu zamiast stu procent składników otrzymujemy zaledwie połowę. Należy więc pamiętać, że całą resztę stanowią węglowodany, jak skrobia czy cukry proste. Zatem żywiąc naszego pupila naturalnie jesteśmy pewni, że to co mu podajemy na pewno jest tym czym chcemy aby nasz pies zjadał. Po trzecie – stosując naturalne składniki, nasz pies otrzymuje karmę bez konserwantów. Karma kupna to idealna pożywka dla grzybów i bakterii. Jednak, by nie doszło do psucia należy ją konserwować. Można to zrobić poprze wysoką temperaturą, która niszczy witaminy lub konserwując karmę chemicznie.

Sucha karma zaś wystawiona na warunki atmosferyczne nigdy się nie psuje, nie pleśnieje  czy też nie gnije. Ten typ karmy zawiera w sobie konserwanty, przeciwutleniacze, sztuczne barwniki, aromaty czy też wzmacniacze smaku, dlatego żywiąc swojego psa naturalnie unikamy produktów chemicznych w tak dużych dawkach. Ostatnim zaletą z korzystania Naturalnych składników jest przyjemność z samego jedzenia. Żywiąc swojego psa naturalnie jedzenie jednocześnie jest to  dla psa proces jedzenia, a nie jak w przypadku kupnej karmy tylko procesem pochłanianiem karmy. Psy otrzymują różne rodzaje mięs, jak mielone czy też w  większych kawałkach, które muszą same pogryźć, mięsa te mają różne smaki i strukturę oraz skład. 

W trakcie jedzenia nasz czworonóg, zastanawia się jak zjeść dany element, a gryząc pracuje całe jego ciało. W ten właśnie sposób jedzenie staje się przyjemnością, a nie jak dotychczas tylko przyjęciem kalorii oraz składników pokarmowych. Podsumowując, gdy wybieramy surowe mięso jednocześnie wybieramy naturalne żywienie czyli smak i naturę, ale zwłaszcza zdrowie naszego psa.

Zobacz również